Het Europese keurmerk voor biologisch (EU-biologisch) is een keurmerk van de Europese Unie (EU) voor biologische producten, in dit geval rundvlees. EU-biologisch heeft een wettelijke status. De biologische landbouw is gebaseerd op respect voor de natuur en verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen.
EU-biologisch (rund)
Topkeurmerk
Laatste screening: september 2025
Thema's
Biologisch werkende boeren hebben aandacht voor biodiversiteit en bodemkwaliteit. Zij gebruiken heel beperkt bestrijdingsmiddelen, en dan alleen natuurlijke middelen, geen chemische. Kunstmest gebruiken ze niet. Ze proberen ziekte, plagen en onkruid te voorkomen met teeltmaatregelen. Dieren krijgen alleen biologisch voer. Daarbij moet minimaal 70% van het voer van het eigen bedrijf of uit de regio komen, waardoor de import van veevoer en eventuele daarmee gepaard gaande tropische ontbossing beperkt is. Er zijn geen directe eisen aan vermindering van de klimaatimpact door broeikasgasuitstoot. Het verbod op (stikstofhoudende) kunstmest voor de teelt van voer beperkt wel indirect de klimaatimpact. EU-biologisch stelt geen eisen aan de emissies vanuit de stal.
EU-biologisch heeft voorschriften voor de huisvesting van de dieren. Dieren moeten altijd toegang hebben tot weidegrond om te grazen. Er is geen minimumaantal dagen weidegang voorgeschreven. Zowel binnen als buiten loopt de minimale hoeveelheid ruimte per dier op met de groei van de dieren. Gezondheidsproblemen die vaak optreden bij intensieve veehouderij moeten worden vermeden door onder meer te kiezen voor sterke rassen die passen bij de omgeving, maar er zijn geen specifieke rassen genoemd. Zieke dieren moeten direct worden behandeld. Preventief gebruik van diergeneesmiddelen is niet toegestaan. Fysieke castratie is toegestaan op voorwaarde dat deze op de juiste leeftijd en onder adequate verdoving wordt uitgevoerd. Het gebruik van kalmerings- of dwangmiddelen bij bijvoorbeeld het vangen of het transport is verboden. De transportafstand moet worden beperkt, maar er wordt geen maximum aan gesteld.
De producent krijgt extra betaald voor duurzaamheidsinspanningen die het keurmerk vraagt.
De duurzaamheidseisen van dit keurmerk zijn gemakkelijk te vinden op de website van het keurmerk. De eisen zijn in het Nederlands geschreven. Veel duurzaamheidseisen zijn specifiek opgesteld en daarom goed te controleren, maar dat is niet voor álle eisen zo. Op de website van het keurmerk vind je algemene informatie over wat het keurmerk wil bereiken, welke problemen het wil aanpakken en op welke manier het dat wil doen. Maar het vertelt niet welke dilemma's het daarbij tegenkomt. De duurzaamheidseisen van dit keurmerk liggen vast in de wet. De betrokkenheid van belanghebbenden is hierbij goed geregeld.
Het is belangrijk dat keurmerken nadenken over hun impact. Dit keurmerk legt voldoende uit over hoe het de impact in kaart brengt of wil gaan brengen. Het zet goede stappen voor de impactrapportage.
Ieder jaar controleert een onafhankelijke (geaccrediteerde) organisatie of de gecertificeerde producenten de eisen van het keurmerk ook echt naleven. Deze controlerende partij heeft specifieke expertise in huis om naleving van deze eisen te controleren. Een deel van de controles wordt niet van tevoren aangekondigd. Het keurmerk vertelt heel precies welke gevolgen er zijn als er (tijdelijk) niet voldaan wordt aan de eisen die het stelt. De organisatie die de controles uitvoert, bepaalt wat de gevolgen zijn. Het keurmerk heeft een systeem opgezet waarmee het gecertificeerde producten in de hele keten kan volgen. Zo weet je dat het product dat je koopt geproduceerd is volgens de eisen van het keurmerk.
Meer informatie?
Er is nog veel meer te lezen over de milieubelasting van vlees.