Het Europese keurmerk voor biologisch (EU-biologisch) is een keurmerk van de Europese Unie (EU) voor biologische producten, in dit geval wijn. EU-biologisch heeft een wettelijke status. Biologische landbouw is gebaseerd op respect voor de natuur en verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen.
EU-biologisch
Topkeurmerk
Laatste screening: september 2025
Thema's
Biologische bedrijven gebruiken heel beperkt bestrijdingsmiddelen, en dan alleen natuurlijke middelen, geen synthetische. Dit is beter voor de biodiversiteit, omdat bestrijdingsmiddelen vaak ook goede insecten doden. Biologische bedrijven proberen ziekte, plagen en onkruid te voorkomen met teeltmaatregelen. Ze gebruiken ook geen kunstmest, alleen dierlijke mest en compost. EU-biologisch stelt geen eisen aan energiegebruik of aan vermindering van broeikasgasuitstoot, hoewel het verbod op kunstmest wel veel uitstoot voorkomt omdat er heel veel energie nodig is voor productie van kunstmest. Het keurmerk stelt ook geen concrete eisen aan het voorkomen van vervuiling van water en het verminderen van watergebruik.
EU-biologisch stelt geen eisen aan het respecteren van sociale en arbeidsrechten.
De duurzaamheidseisen van dit keurmerk zijn gemakkelijk te vinden op de website van het keurmerk. De eisen zijn in het Nederlands geschreven. Veel duurzaamheidseisen zijn specifiek opgesteld en daarom goed te controleren, maar dat is niet voor álle eisen zo. Op de website van het keurmerk vind je algemene informatie over wat het keurmerk wil bereiken, welke problemen het wil aanpakken en op welke manier het dat wil doen. Maar het vertelt niet welke dilemma's het daarbij tegenkomt. De duurzaamheidseisen van dit keurmerk liggen vast in de wet. De betrokkenheid van belanghebbenden is hierbij goed geregeld.
Het is belangrijk dat keurmerken nadenken over hun impact. Dit keurmerk legt voldoende uit over hoe het de impact in kaart brengt of wil gaan brengen. Het zet goede stappen voor de impactrapportage.
Ieder jaar controleert een onafhankelijke (geaccrediteerde) organisatie of de gecertificeerde producenten de eisen van het keurmerk ook echt naleven. Deze controlerende partij heeft specifieke expertise in huis om naleving van deze eisen te controleren. Een deel van de controles wordt niet van tevoren aangekondigd. Het keurmerk vertelt heel precies welke gevolgen er zijn als er (tijdelijk) niet voldaan wordt aan de eisen die het stelt. De organisatie die de controles uitvoert, bepaalt wat de gevolgen zijn. Het keurmerk heeft een systeem opgezet waarmee het gecertificeerde producten in de hele keten kan volgen. Zo weet je dat het product dat je koopt geproduceerd is volgens de eisen van het keurmerk.
Meer informatie?
Er is nog veel meer te lezen over de de milieubelasting van wijn drinken.