CO2-compensatie is het compenseren van CO2-uitstoot door projecten waarin CO2 wordt vastgelegd of vermeden (bijvoorbeeld door bosaanplant of energiebesparing). Met keurmerken wordt aangegeven aan welke eisen zo'n project moet voldoen, hoe de berekeningen van de compensatie worden uitgevoerd, en hoe de controle op naleving van de eisen plaatsvindt.
Plan Vivo is een standaard voor CO2-compensatieprojecten die zich richten op herbebossing, bosbescherming en beheer van landbouw- en natuurgronden. In de projecten hebben lokale gemeenschappen een rol (inspraak, deelname, profijt) alsmede natuur- en klimaatherstel. Een deel van de inkomsten uit de verkoop van certificaten (60%) gaat direct naar de deelnemers.
Plan Vivo voldoet aan de uitgangspunten van het CDM (over toegevoegde waarde, lekkage, geen dubbeltellingen, langdurige vastlegging en randvoorwaarden). Het keurmerk stelt aanvullende eisen over:
- herstel en bescherming van land- of water-ecosystemen en verbetering van het beheer;
- het betrekken van de lokale gemeenschap bij zowel het ontwerp, de uitvoering als de opbrengsten van het project;
- het apart houden van 20% van de credits voor onvoorziene situaties zoals bosbranden.
Keurmerken voor klimaatcompensatie hebben geen score voor milieu en mens omdat klimaatcompensatie geen oplossing is voor het klimaatprobleem. Bovendien is vooraf nooit zeker of compensatieprojecten genoeg CO2 voorkomen of opvangen. Vandaar dat ook verregaande initiatieven geen (hoge) scores krijgen.