Ga direct naar de inhoud

Samen maken we chocolade 100% slaafvrij

Tony

Laatste screening: april 2022

‘Samen maken we chocolade 100% slaafvrij’ is een beeldmerk op chocoladerepen. Eigenaar is Tony’s Chocolonely die het initiatief Tony’s Open Chain heeft opgericht om de cacaoproductie en -handel op sociale aspecten te verduurzamen.

Vroeger stond dit beeldmerk alleen op Tony’s Chocolonely-chocoladerepen maar inmiddels staat het ook op repen van andere merken en producten die cacao bevatten. Op het logo is dan de merknaam van dat product te zien in plaats van Tony's Chocolonely.

Het initiatief werkt niet volgens een eisenpakket, maar volgens 5 samenwerkingsprincipes. 

  • Cacaobonen moeten traceerbaar zijn, bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in de arbeidsomstandigheden van de boeren.
  • Betaal premies om leefbare lonen te realiseren.
  • Koop rechtstreeks van boerencoöperaties en co-ontwikkel coöperaties wanneer ze nog niet bestaan.
  • Ga lange, vijf-jarige samenwerkingen aan om investeringen vanuit de coöperaties te faciliteren.
  • Werk aan productiviteit en kwaliteit om de opbrengst te verbeteren zonder illegale arbeid te verhogen.

Thema's

Milieu Centraal vindt het belangrijk dat keurmerken naar consumenten communiceren wat hun is. ‘Samen maken we chocolade 100% slaafvrij’ rapporteert uitgebreid over de impact van het Tony’s Open Chain-programma in een jaarverslag met onder andere cijfers over uitbetaalde premies aan partnercoöperaties om leefbare lonen te garanderen en het aantal aangetroffen gevallen van kinderarbeid bij partnercoöperaties en welke maatregelen daarbij zijn getroffen.

Voor deze beoordeling heeft dit geen invloed, maar bij een volgende beoordelingsronde zullen we dit wel meewegen in de score op transparantie.
 

‘Samen maken we chocolade 100% slaafvrij’ is een initiatief om de cacao-industrie van binnenuit te veranderen en andere bedrijven te inspireren tot actie. Daarbij is controle niet aan de orde. Het initiatief werkt niet met een eisenpakket maar volgt 5 samenwerkingsprincipes om structurele verandering in de chocoladeketen te bereiken.

Website Tony Chocolonely

Meer informatie?

Er is nog veel meer te lezen over de milieubelasting van chocolade. 

MEER LEZEN